Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη
Όραμα διεθνών διαστάσεων

Ο Αγωγός μεταφοράς αργού πετρελαίου από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα σημαντικό έργο που εδώ και αρκετά χρόνια προωθεί η Prometheus Gas σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Αγωγός θα έχει μήκος 260 χιλιόμετρα και διάμετρο 42”. Μέσω του αγωγού θα μεταφέρονται 35 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου, με δυνατότητα επαύξησης της δυναμικότητάς του στα 50 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Ο Αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα στενά του Βοσπόρου, διευκολύνοντας τη διακίνηση των πετρελαίων από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο.

Την 15η Μαρτίου 2007 υπεγράφη στην Αθήνα η Διακρατική Συμφωνία Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας για την κατασκευή και λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Η Ρωσική πλευρά συμμετέχει με 51% ενώ η Ελλάδα και η Βουλγαρία συμμετέχουν με ποσοστό 24,5% η κάθε μία.

Το αργό πετρέλαιο θα μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια από το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ, στο βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς, όπου θα εκφορτώνεται και θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα φορτώνεται σε άλλα δεξαμενόπλοια, για τη μεταφορά στον τελικό του προορισμό.

Το έργο αυτό ενισχύει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή αγορά, δημιουργώντας την υποδομή που θα διασφαλίσει μελλοντικά την απρόσκοπτη τροφοδοσία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αργό πετρέλαιο και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Η μελέτη σκοπιμότητας και ο βασικός σχεδιασμός του έργου εκπονήθηκαν από την εταιρεία ILF και παραδόθηκαν στη Διεθνή Εταιρεία του Έργου TRANS-BALKAN PIPELINE B.V., μέτοχος της οποίας είναι η Prometheus Gas.

Οι εγκαταστάσεις στο Μπουργκάς περιλαμβάνουν δεξαμενές μέγιστης χωρητικότητας 640.000 κυβικών μέτρων, ενώ αυτές της Αλεξανδρούπολης 1.200.000 κυβικών μέτρων. Στο Μπουργκάς θα υπάρχει σταθερή προβλήτα εκφόρτωσης, ενώ στην Αλεξανδρούπολη πλωτά σημεία φόρτωσης πετρελαίου.
Το κόστος των έργων εκτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα, ενεργειακό σταυροδρόμι

Η Ελλάδα ευρισκόμενη σε μια περιοχή υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας, αποτελεί ενεργειακό κόμβο ανάμεσα στις παραγωγικές χώρες και στους καταναλωτές της Ευρώπης, καλείται να ανταπεξέλθει στον ρόλο αυτό, αλλά και να αξιοποιήσει το γεωγραφικό της πλεονέκτημα.

Έργα ενεργειακής σύνδεσης, όπως ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, δίνουν το στίγμα αυτής της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη.