Επιστροφή στη λίστα

30/5/16

Η εικόνα της Ανάληψης του Χριστού του Αντρέι Ρουμπλιόφ στα εκθέματα του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας φιλοξενεί την εικόνα της Ανάληψης του Χριστού, του Αντρέι Ρουμπλιόφ, έργο που απεστάλη από την Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας- Ρωσίας. Η έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες να θαυμάσουν από κοντά αυτό το μοναδικό αριστούργημα.  Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Προμηθέα Gas, εταιρείας της Gazprom και του Ομίλου Κοπελούζου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης.

Η εικόνα της Ανάληψης (1408) του Οσίου Αντρέι Ρουμπλιόφ αποτελεί ένα εξαιρετικό έργο τέχνης με θρησκευτική, ιστορική και καλλιτεχνική σημασία και ένα από τα σπανιότερα έργα που έχουν διασωθεί. Ο Όσιος Αντρέι Ρουμπλιόφ, μοναχός και εμπνευσμένος ζωγράφος ήταν μαθητής του Θεοφάνη του Έλληνα. Μέσα από το συναρπαστικό έργο του, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν την ιερή τέχνη της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τις ελληνικές της ρίζες στο Βυζάντιο μέσω της ιστορίας του Χριστιανισμού στη Ρωσία και στην εξέλιξή της στη Χρυσή Εποχή στη ρωσική αγιογραφία.

Στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας- Ρωσίας 2016 ο Προμηθέας Gas χρηματοδότησε και συνδιοργάνωσε την έκθεση του αριστουργήματος του Ρουμπλιόφ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αναδεικνύοντας τον αμοιβαίο σεβασμό και την εκτίμησή για τη μακρά και πλούσια πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας και της Ρωσίας, καθώς και τη συνεργασία στο βιομηχανικό κλάδο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις ακόλουθες ιστοσελίδες:

http://www.byzantinemuseum.gr/en/museum_news/news/?nid=2092

http://greece-russia2016.gr/culture/20160528/551037.html